Una excursió interessant per fer des del Palauet és anar a visitar el Monestir de Santa Maria de les Franqueses, situat a l’antic camí de Balaguer a Lleida.

El monestir fou edificat al segle XII en territori conquerit als àrabs; va ser ocupat per monges del Císter procedents provablement de Vallbona de les Monges.

Al segle XIV va caure en decadència i va passar a dependre del monestir de Poblet, que va enviar dos monjos perquè en tinguessin cura, però això no va evitar que s’anés deteriorant fins que al segle XVIII es va vendre a Francesc de Portolà.

L’església es l’únic que queda dempeus i s’està restaurant per l’Obra social de La Caixa. També es poden apreciar els fonaments o restes del claustre i de las cel·les.

monestir de santa maria de les franqueses

Quan arribem al monestir i després d’inspeccionar-lo per fora podem continuar per un camí cap al riu i seguir-lo per entre els arbres i la vegetació, que en aquesta comarca es coneix amb la de denominació de “bultra” o bosc de ribera.

El més maco és la tornada a peu al capvespre, amb el sol ponent-se per darrera de l’església del Sant Crist i divisant a contrallum la ciutat vella de Balaguer. Després d’això, hi ha quelcom millor que un bon sopar a la terrassa del Palauet?

Com arribar-hi:

  • En cotxe sortim de Balaguer cap a Menàrguens i a uns tres quilometres agafem un desviament a l’esquerra.
  • A peu també s’hi pot anar, passant entre l’horticultura Pàmies i el riu per un camí asfaltat que va seguint l’horta d’Avall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *